Léčivé účinky pampelišky lékařské

Léčivé účinky pampelišky lékařské

Rozkvetlou pampelišku máme spojenou s jarem. Malé děti z ní dělají věnečky, píšťalky. Dospělí využijí její léčivé účinky ukryté v listech, kořenu a květu. Kdo by neznal výborný pampeliškový med nebo víno, které Vám i s dalšími recepty představíme.


Čím je pampeliška charakteristická

Jedná se o vytrvalou, až 50 cm vysokou bylinu. Lodyha je bez listů, lysá a ronící mléko, které zanechává na naší kůži hnědé lepkavé skvrny. Listy v přízemní růžici jsou laločnaté, zubaté. Květy jsou žluté. Pampeliška má kuželovitý, špičatý, poměrně dlouhý kořen, takže se dostane hluboko do půdy, kde i za sucha přijímá dostatek vláhy. Také půdu zkypřuje a vytahuje z hloubek nahoru živiny, čímž je velmi prospěšná. Pampeliška kvete od dubna do srpna.

Kde pampeliška roste

Pampelišku najdete skoro všude. Její místo je na loukách, pastvinách, okrajích cest, polí, zahradě, mezi, rumišti.

Léčivý kořen pampelišky

Kořen pampelišky obsahuje hořčiny ( lactopicrin, taraxacin, taraxasterin), tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (25%) fytoncidy, minerální látky (měď, draslík, mangan). V kořeni najdeme více látek, než v listu.

Léčivé listy pampelišky

Listy v sobě ukrývají spoustu vitaminu A, B, C, D, betakaroten, minerální látky (křemík, draslík, vápník, železo). Železa obsahuje list pampelišky dvakrát víc než špenát. V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá. Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy bychom mohli chutí přirovnat k čekance, jsou mírně hořké. Pokud chceme listy spotřebovat přímo, bez nejrůznějšího tepelného zpracování, pak je nejlépe si vybrat mladé listy, které neobsahují tolik bílého mléka. Listy pampelišky jsou výborné pro detoxikační kúru. Po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Nejenže to představuje očistu pro Vaše tělo, ale zásobíte se i potřebnými vitaminy. Dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, ale měl by se zlepšit i stav Vaší kůže a pleti. Těhotné ženy by se však měly pampelišce vyhnout. Vyšší dávky pampelišky dokážou totiž vyvolat menstruaci.

Pampeliška (list i kořen) bojuje proti kožním problémům, ekzémům, akné apod., přičemž se může aplikovat vnitřně i zevně jako tonikum na pokožku. Listy (čerstvé nebo sušené) lze přidat třeba do polévky.

Léčivé květy pampelišky

V květech pampelišky jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice. Především u lidí, kteří jsou slabí a zimomřiví nebo kteří se chtějí zbavit nějaké chronické choroby, je třeba využít teplých sil květu, které dávají věci do pohybu.

Léčivé účinky pampelišky

Pampeliška je vhodná pro osoby trpící žlučníkovými a trávicími obtížemi. Ovlivňuje produkci žluči a pozitivně působí na trávení. Dokáže léčit i zánětlivá onemocnění žaludku. Pampeliška zbavuje tělo škodlivých látek. Má blahodárné účinky na játra, ledviny a slinivku břišní. Je vhodná pro lidi s diabetem, má totiž schopnost snížit hladinu cukru v krvi. Snižuje cholesterol v krvi, krevní tlak. Pampeliška posiluje klouby, chrupavku, pomáhá u kloubních nemocí, revma, dně, povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně, žlučopudně. Celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Napomáhá při chronické únavě. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1 až 2 čajových lžičkách.

Sběr pampelišky

Pampeliška je využitelná prakticky celá. Sbírá se kořen, list, nať s kořenem, květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před samotným rozkvětem (březen, duben). Po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do 50 °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví. Usušené kořeny skladuje v dobře uzavřených nádobách. Květ i list byliny sbírejte vždy pouze v neznečištěném prostředí. Vyhněme se blízkosti silnic, parkům, kde se venčí psi apod.

Kořeny by se měly sbírat podle určitých pravidel, a sice před východem slunce, když měsíc ubývá a nachází se ve znamení Panny. Metabolismus rostlin se totiž mění podle postavení Slunce, Měsíce a dalších planet. Pampeliška je energeticky i chemicky jiná ráno než večer. Na jaře je jiná než na podzim. Na jaře obsahuje kořen např. 1,5 procent inulinu a kolem 17 procent cukru. Na podzim je obsah cukru mnohem menší a inulin vystoupí na 40 procent. Na jaře je v kořenech více hořčin než na podzim.

Pampeliška v kosmetice

Pampeliškové listy jsou výborné pro nečistou pleť. Můžete je přidat do napařovací lázně, nebo přímo aplikovat na pleť. Čisté plátno namočte do horkého odvaru z pampeliškových listů a přiložte na obličej.

Pampeliškové tonikum na pleť

Dvě hrsti čerstvých květů louhujte v 1/2 l vroucí vody po dobu 30 minut. Následně sceďte a používejte jako pleťové tonikum.

Pampeliškové tonikum na oči

Má-li někdo červené, zanícené oči, má si je omývat vodou, ve které byly celý den za studena máčeny nakrájené kořeny pampelišky.

Pampeliškový balzám na sluníčkem spálenou pokožku

2 šálky pampelišek (listy a květy) spařte 4 šálky vody. Přidejte 10 dutých stonků pampelišky a nechte 10 minut louhovat. Tekutinu pak zamíchejte, přeceďte, dejte vychladit a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Tento balzám účinně tišší spálenou pokožku od sluníčka.

Pampeliškové mléko proti bradavicím

Třetí den, kdy měsíc na obloze couvá, vyhrabejte kořen pampelišky a jeho mlékem si potírejte bradavice.

Pampeliška v kuchyni

Mladé listy pampelišky, které ještě neobsahují mléko, lze použít jako chutný jarní salát se značným množstvím vitamínu C, který je vhodný zejména pro diabetiky (obsah inulínu). Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy. Z květů se může připravovat pampeliškové víno nebo pampeliškový med.

Pampeliškové víno

2 l pampeliškových květů, 2l vody, kůra z pomeranče, citron, 1kg krystalového cukru, 2,5 cm kořene zázvoru, půl lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba. Pampeliškové květy přelijte vroucí vodou, přikryjte čistým plátnem a nechte 3 dny louhovat, občas promíchejte. Vodu poté slijte do jiného hrnce, přidejte kůru z pomeranče, zázvor, plátky citronu, cukr a vařte společně 30 minut. Následně tekutinu slijte, vychlaďte, přidejte kvasnice namazané na chleba a nechte 2 dny louhovat. Poté přefiltrujte do vhodné nádoby a zazátkujte. Po dvou měsících nalijte víno do láhve uzavíratelné korkem.

Pampeliškový čaj

1/4 hrnku čerstvých pampeliškových listů natrhaných na kousky přelijte vroucí vodou, nechte 5 minut louhovat. Poté sceďte a popíjejte.

Pampeliškový med

365 pampeliškových květů (cca 250 g), 2 celé citrony, 2 kg krystalového cukru. Omyté květy vložte do většího hrnce, zalijte je 2 l vody, přiveďte k varu a vařte po dobu 15 minut. Nechte poté do druhého dne louhovat. Květy poté vymačkejte přes čisté plátno. Do tekutiny následně přidejte na kolečka nakrájený citron, bez pecek a cukr. Vařte 60-90 minut, občas promíchejte. Horký med naplňte do skleniček, zavíčkujte a obraťte víčkem dolů.

Jarní pampeliškový salát

1 l mladých pampeliškových lístků, 0,5 dcl jablečného moštu, 1 PL jablečného octa, slanina, sůl a pepř na dochucení. Slaninu nakrájejte na kostečky a smažte dokřupava, nechte poté vychladnout. Lístky pampelišky operte a osušte. Zalijte je jablečným moštem smíchaným s trochou octa, solí, pepřem. Přidejte slaninu a vše zamíchejte.

Pampeliškový salát s kozím sýrem a jablky

Hrst mladých pampeliškových listů, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce medu, 3 lžíce olivového oleje, 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů, jablko nakrájené na plátky. V misce smíchejte olej, ocet, hořčici, med, sůl, pepř. Do mísy natrhejte lístky pampelišek. Přelijte připraveným nálevem, ozdobte na kostičky nakrájeným sýrem, ořechy a jablkem.

Tonikum pro stimulaci trávení

1/2 až 1 čajová lžička (3-5g) sušeného kořene nebo 1-2 čajové lžičky (5-10ml) tinktury vyrobené z kořene. Užívejte 3x denně.

Stimulant chuti k jídlu

Odvar z 1-2 lžiček (4-10g) sušených listů přidaných do 1 šálku (250ml) vařící se vody. Také je možné užívat 3x denně 1-2 čajové lžičky (5-10 ml) čerstvé šťávy či 1/2-1čajovou lžičku (2-5 ml) tinktury vyrobené z listů pampelišky.

Vedlejší účinky pampelišky

Listy či kořeny pampelišky by neměli užívat lidé se žlučníkovými kameny. Lidé s obstrukcí žlučovodů nesmějí užívat pampelišku. V případě žaludečních či dvanácterníkových vředů musí být pampeliška konzumována s opatrností, jelikož může zvýšit produkci žaludečních šťáv. Mléčný latex ve stonku a listech pampelišky může u některých lidí vyvolat alergickou vyrážku. Lidé s vzácnou přecitlivělostí na inulin, by neměli pampelišku užívat. Dále těhotné ženy by neměli užívat pampelišku.

Pampeliška prozradí budoucnost

Ochmýřená koule pampelišky se používá i k věštění. Nejprve položte otázku, a pak vší silou foukněte. Kolik zůstane na plešce chmýříček, tolik přání se Vám splní, za tolik let se vdáte, tolik dní ještě budete čekat, atd.


Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:

Diskuze a zkušenosti

Re: Léčivé účinky pampelišky lékařské

Dan | 07.09.2013 11:01
Píšete ,,Kořen se sbírá na jaře, před východem slunce ve znamení panny'' tudiž na podzim......jsem zmaten

Re: Léčivé účinky pampelišky lékařské

Jeanette Mazáková | 22.01.2014 20:20
To čo to má spoločné so znameniami???!!!....hm?!...To je nejaká pohanská habaďúra , nie??? Boh stvoril túto fantastickú rastlinku, ale znamenia tu nemajú čo hľadať, to je okultizmus, s ktorým BOH URČITE nesúhlasí!!! Je to v Biblii. Ja si budem zbierať, kedy ja chcem,teda určite hlavne na jar, keď všetko raší, a nikto mi do toho nebude kibicovať!!!

Přidej komentář

Přidej komentář

Povinné položky

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu.