Belgická kuchyně - gastro turistika

Belgická kuchyně - gastro turistika

Belgie, to nejsou pouze výtečné, na jazyku se rozplývající čokoládové pralinky. Belgie je zemí pravých gurmánů. Belgie, jako přímořský stát se může pochlubit pokrmy z ryb a mořských plodů, kdy například mušle jsou připravovány na mnoho způsobů.


Představení Belgie

Belgie je vyspělou evropskou zemí. Má jednu z nejvyšších HDP na světě. Belgie má velké historické a především kulturní bohatství. V zemi můžete navštívit nespočet památek z různých historických období. Belgie, co se týče obyvatelstva, je rozdělena na tři oblasti: Vlámsko, Valonsko a Brusel. Vlámové hodně pracují a šetří. Valoni jsou otevřenější a bezprostřednější. Hlavní město Belgie, Brusel, je někdy zároveň označováno za hlavní město Evropské unie. V Bruselu sídlí Rada ministrů a Evropská komise, najdete tu také i budovy Evropského parlamentu. V Bruselu najdete etnický mix národů. A právě toto dodává Belgičanům jejich jedinečnost a určitou kosmopolitu. Za historií a kulturou lze spolehlivě vyrazit do Královského muzea krásných umění, či městského muzea Broodhuis. Pro milovníky gastronomie je Brusel bezkonkurenční. Zhruba třetinu území Belgie zaujímají Flandry, ve kterých žije 5,9 milionu obyvatel.

Zvyky v Belgii

  • Čas strávený na nákupech - nakupování Belgičanům trvá poměrně dlouhou dobu. Nakupující se většinou s prodavačkou baví o všem možném a ostatní zatím trpělivě čekají ve frontě. Zvláště francouzsky mluvící jedinci jsou velmi konverzačně nadaní. Prodavačky jsou milé, usměvavé a rády pomohou. Pouze je nutné počkat, až si dočtou noviny, přestanou se bavit s kolegou, vyřídí si telefon. Netrpělivost zde není vítaná.
  • Čas strávený v restauraci - Belgičan, stejně jako Francouz, se do restaurace nejde pouze najíst, jde si tam odpočinout. Pokud zavítáte do restaurace, obsluha Vám čas, abyste usadili a porozhlédli se. Někdy Vám hned přinesou jídelní lístek, ale nestává se, že by se okamžitě ptali, zda si nepřejete něco k pití. Počítejte s tím zhruba až po čtvrt hodině, co se pohodlně usadíte. Po jídle je zvykem další minimálně půlhodinku sedět a buď si vychutnat kávu, nebo jen tak konverzovat. Připravte se na to, že v restauraci strávíte minimálně dvě až tři hodiny, jinak si zkazíte oběd zbytečnou nervozitou.
  • Doba večeře - v Belgii je zvykem, dát si večeři později, než jsme zvyklí u nás, třeba i kolem deváté hodiny večerní. I kolem jedenácté Vám obsluha v restauraci může nosit první chod a večeře se pomalu táhne, takže si po půlnoci můžete objednat kávu a dezert.
  • Pozdrav - Belgičané se na znamení pozdravu líbají.
  • Vánoční bruslení - typickým belgickým vánočním zvykem je, že všichni mladí i staří po rodinné oslavě 25. prosince jdou odpoledne bruslit na zamrzlé kanály.

Etiketa v Belgii

  • Spropitné - v Belgii je již zahrnuto v ceně při placení, a pohybuje se okolo 16 % z celkové ceny.

Společenské chování v Belgii

  • Přátelskost - Belgičané jsou přátelští.

Co Vás může překvapit v Belgii

  • Otevírací doba v restauracích - v neděli mívá mnoho podniků zavřeno, protože velké množství lidí, zejména Bruselanů, odjíždí na víkend do vlasti.

Zajímavosti belgické kuchyně

Belgičané nejčastěji jedí maso opékané: kotlety, masové šišky připomínající karbanátky, lososové plátky či uzeniny. Pravděpodobně nejznámější belgické jídlo, na kterém se shodnou obě skupiny, jsou speciální bramborové hranolky hojně zalité pravou majonézou.

V Belgii jsou velmi populární stánky, kde si můžete zakoupit hranolky a fritované pokrmy, tzv. friterie. Uvnitř stánku bývá pult s vystavenými jídly a pár míst k sezení nebo ke stání. K obrovské porci hranolků si můžete vybrat asi z deseti omáček. Jídelníček tvoří různá mletá masa, od hovězího přes krůtí až po rybí, hamburgery, ražniči, masové koule, masové tyčky či karbanátky.

Stravovací zvyky v Belgii

Belgičané často jedí v restauracích. Dávají přednost stylovým a útulným. Jednak si své restaurace mohou dovolit a pak také, belgická kuchyně je skutečně excelentní a znalci přirovnávaná ke kuchyni francouzské.

Typické ingredience belgické kuchyně

  • Bylinky
  • Hlemýždi
  • Maso - hovězí, králík
  • Mořské plody - mušle, ústřice, langusty, mořští šneci, mlži
  • Ryby - úhoř, losos, platýz
  • Zelenina - česnek, cibule

Kulinářské speciality Belgie

Polévkové speciality v Belgii

  • Chřestová polévka
  • Waterzooi - hustá masová polévka se zeleninou. Často je také podávána místo hlavního pokrmu.

Předkrmy Belgie

Tradiční belgické předkrmy se velmi podobají francouzským. Předkrmy nepatří mezi typickou součást chodu, ovšem při příležitosti nejrůznějších oslav, svátků, výročí, narozenin apod., si Belgičané dopřávají kromě oběda a večeře i vydatný předkrm.

  • Hlemýždi
  • Kachní játra
  • Mušle svatého jakuba
  • Paštiky - všeho druhu, nejvíce však zvěřinové.
  • Ústřice

Masové pokrmy Belgie

  • Vlaamse Stovery - dušené hovězí maso na pivu, cibuli, čerstvých bylinkách.

Rybí pokrmy Belgie

  • Anguille au Vert - dušený úhoř v bylinkové omáčce.
  • Treska na vlámský způsob

Přílohy v Belgii

  • Bramborové krokety
  • Dušená rebarbora
  • Hranolky
  • Pečivo

Belgické speciality z mořských plodů

  • Mušle - představují velmi tradiční pokrm v Belgii. V Belgii umějí kuchaři uvařit mušle na mnoho způsobů, na pivu, se smetanou, na jarní cibulce, na křupavé zelenině, na lahodném víně, na česneku, na řapíkatém celeru a další. Uvařené mušle se podávají ve speciálním hrnci, přílohou k nim bývá nejčastěji čerstvé místní pečivo nebo hranolky.

Typické dezerty v Belgii

  • Belgické dorty
  • Belgické koláče
  • Belgický sýr - Belgičané vyrábějí měkký i tvrdý sýr.
  • Belgické wafle - podávané se zmrzlinou, šlehačkou, jahodami, broskvemi, horkou čokoládou, Nutellou, tvarohem aj.
  • Jablečné palačinky
  • Koblihy
  • Lívanečky

Nápoje v Belgii

  • Pivo - v Belgii má velkou tradici. V Belgii existují stovky druhů piva, kdy každé má zcela jiný způsob servírování, a také jinou sklenici. Belgické pivo bývá velmi často základem mnoha belgických pokrmů. Pivo se používá jak světlé tak tmavé, některá jsou hodně aromatická a dodají jídlům nezaměnitelnou a úžasnou chuť. Gueze - pivo lehce nahořklé chuti s jemnou pěnovou čepicí. Lambi - vaří se v údolí Senne nedaleko Bruselu, jedná se o mladé pivo bez pěny, ovšem dostatečně silné. Faro - jedná se o variaci Lambic s nižším obsahem alkoholu. Kriek - narudlé pivo s ovocnou chutí, kterou získá přidáním zralých třešní. Belgičané hrdě tvrdí, že mají nejvíce druhů piva na světě. Určitě jich mají hodně, ale na druhou stranu 10 % a 12% téže značky jsou podle nich dva různé druhy.

Belgické recepty

  • Waterzooi

¾ l čirého drůbežího vývaru, celé kuře nebo čtyři kuřecí stehna, ¼ l bílého vína, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 3 snítky rovné petrželky, 500 g cukrového zeleného hrášku, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl. Do připraveného drůbežího vývaru vložte očištěné, omyté a rozčtvrcené kuře nebo kuřecí stehna, koření a sůl. Pomalu přiveďte k varu a vařte na mírném plameni po dobu půl druhé hodiny. Po hodině vaření přidejte na kolečka pokrájenou mrkev, celer, zalijte bílým vínem. Těsně před koncem uvaření, přidejte hrášek a nechte ještě provařit zhruba 3 minuty. Servírujte sypané sekanou petrželkou. Waterzoi můžete připravit nejen z kuřete, ale třeba také z králíka, z bažanta, anebo i z bílé ryby.


Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:

Diskuze a zkušenosti

Přidej komentář

Přidej komentář

Povinné položky