Argentinská kuchyně - gastro turistika

Argentinská kuchyně - gastro turistika

Jste masový typ? Argentinská kuchyně je ta pravé, nabídne Vám úpravu masa v nejrůznější podobě. Argentinci jsou totiž milovníky masa, snídají ho, svačí, obědvají i večeří. Na argentinském hovězím masu si můžete pochutnat i v řadě českých restaurací.


Představení Argentiny

Argentina je výjimečná svojí rozmanitostí. Naleznete zde nádherné hory, ledovce, ohromující vodopády Iguazu, jezera, deštné pralesy, rozsáhlé pampy a to vše ohraničené pobřežím, dlouhým více jak 4500 kilometrů. Buenos Aires: je hlavní město Argentiny. Jeho rozloha činí 202 km2, žije v něm 11,9 milionů obyvatel.

Z původního obyvatelstva dnes v Argentině žije pouhý zlomek. 90 % Argentinců je evropského původu, především španělského, německého, francouzského a italského. Kromě nich tvoří také významný podíl Japonci a Korejci.

Zvyky v Argentině

  • Objednávání argentinských steaků - důležitý je způsob, jakým si vybraný steak objednáváte. Vždy je totiž správné, uvádět stupeň propečení. Pokud se stane, že Vám přinese číšník jinak propečený steak, než jste si objednali, rozhodně se nebojte ho vrátit. Stupně propečení steaků: Raw - syrové maso tepelně neopracované, jedna především o tatarský biftek, oblíbený u nás, v Belgii, Francii. Tatarský biftek je „naškrábané" nebo namleté nejjemnější hovězí maso smíchané s kořením. Very rare - pouze zprudka ošlehnutý ohněm na povrchu, uvnitř zcela syrový a krvavý. Takto upravené maso dostanete například ve Francii, pokud včas neřeknete, že si přejete steak více propečený. Rare - téměř syrový steak, kdy je jeho vnitřek z 75% studený. Tato úprava je běžná pouze u hovězího masa. Maso je velmi jemné a pro znalce a milovníky steaků je to nejoblíbenější úprava. Medium rare - slabě propečený steak, s 50% růžovým vlažným středem. Obvykle se takto upravené maso dopředu nepožaduje, je to označení pro výsledek. Medium - středně propečený, s 25%  tmavě růžovým středem a propečeným povrchem. Je to nejrozšířenější úprava steaků. Kromě hovězího masa se takto upravuje i jehněčí maso a vepřová panenka. Well done - 100% hnědý, zcela propečený steak, se šedivým a suchým vnitřkem. Tato úprava je vhodná pro tučnější masa, která se méně vysušují a pro drůbež, která nesmí být nikdy krvavá. Pro nejjemnější hovězí masa se používá méně, přesto někteří tuto úpravu preferují pro obavy z případných chorob.
  • Osobní hygiena - V Argentině se úzkostlivě dodržuje osobní hygiena ve všech společenských vrstvách a ve všech věkových skupinách.
  • Pozdrav - při pozdravu je běžný polibek na pravou tvář.
  • Svačina - během dne je běžné si dopřát malou svačinu, která může být cokoliv. Od zmrzliny, sladkých zákusků, sendvičů, hot dog, pražených oříšků, plátku pizzy do ruky.

Společenské chování v Argentině

  • Dochvilnost - v Argentině nelze spoléhat na dochvilnost, běžné je i 20-30 minutové zpoždění.
  • Slušnost - při veškerých úředních jednáních byste měli vystupovat klidně a velmi zdvořile.

Etiketa v Argentině

  • Fotografování - dodržujte zákaz fotografování v oblastech, kde sídlí armáda, v přístavech, na letištích a na dalších vládních místech.
  • Spropitné - většinou se nechává 10 % z celkové ceny.

Zajímavosti argentinské kuchyně

V Argentině žije spousta národností, Španělů, Italů, Poláků, čímž je jimi argentinská kuchyně do určité míry ovlivněna. Na severozápadě země ovlivňují místní kuchyni rodilí Indiáni a jejich typická ostře pálivá jídla s kuřecím masem a kukuřice. Tropický sever nabízí kuchyni podobnou brazilské a paraguayské. Můžete ochutnat různé druhy grilovaných nebo pečených ryb.

Hlavním pokrmem ve všech lokalitách Argentiny je maso, a to v nejrůznější podobě.

Především ve velkých městech se v poslední době rozšířily americké řetězce fast foodu.

Argentinci příliš maso nedochucují, aby se maso neznehodnotilo. Maso se ochucuje až 22 druhy koření. Pro ještě silnější chuťový zážitek se pak v Argentině podává k pokrmu místní hutné červené víno.

Na argentinském hovězím masu si můžete pochutnat i v řadě českých restaurací.

Typické ingredience argentinské kuchyně

  • Chilli papričky
  • Králík
  • Maso - jehněčí, skopové, hovězí
  • Ryby
  • Zvěřina

Kulinářské speciality Argentiny

Polévky Argentiny

  • Rajčatová polévka Tomatikán

Omáčky Argentiny

  • Chimichuri - ostrá omáčka z červené papriky, petržele, drceného česneku, oregana, olivového oleje, octa.

Přílohy Argentiny

  • Grilovaná zelenina
  • Pikantní salsa

Pečivo Argentiny

  • Pan - místní chléb.

Masové speciality Argentiny

  • Carbonada - hovězí steak na rýži, bramborách, sladkých bramborách, s rozmačkanými jablky a meruňkami.
  • Empanadas - smažené kukuřičné placky s náplní z mletého masa, sýrů, okořeněné chilli papričkami.
  • Lomito - grilované steaky.
  • Milanesa - smažený hovězí řízek na neapolský způsob, potřený směsí na pizzu, posypaný oreganem, překrytý plátkem šunky, sýra, ozdobený olivou a zapečený.
  • Parrilla - pečená hovězí žebra, kuře, místní klobása nebo jelítko, ale i kozí maso a střeva.
  • Pollo - kuřecí maso podávané s hranolky a salátem.
  • Puchero - masový svitek kuřecí nebo hovězí, se špekem, párkem, paprikou, rajčetem, cibulí, zelím a sladkými bramborami.

Rybí pokrmy Argentiny

Merluza – hake, rya opečená na másle, podávaná s bramborovou kaší.

Dezerty Argentiny

  • Buchty - domácí s několika vrstvami lístkového těsta, které jsou spojeny kondenzovaným mlékem a ozdobeny sněhovou pěnou.
  • Ensalada de fruta – ovocný salát.
  • Facturas - malé zákusky pokrytý třtinovým cukrem.
  • Queso y dulce – tvaroh s kondenzovaným ovocem, se šlehačkou.
  • Karamel - místní pamlsek, zabalený jako džem ke snídani, nebo zapečený v koláči s ořechy v podobě moučníku.
  • Vigilantes nebo Madialunas - sladké koláčky na způsob croisantu, které se připravují z mouky, cukru, vajec a mléka. Často jsou pokryté zavařeninou, čokoládou nebo tvarohem.

Nápoje Argentiny

Argentina je čtvrtým největším výrobcem vína, po Itálii, Francii a Španělsku. Nejvíce se vyrábí stolní víno, dále místní speciality, jako jerez, oporto a vermut. V současnosti existuje v Argentině kolem 2000 sklepů. Argentinské víno patří mezi nejlepší v celosvětovém měřítku a naleznete zde široký výběr od nejlevnějších až po světové značky. Tintos je červené víno, bílé je blancos.

  • Cana - alkoholický nápoj v plechovce.
  • Džus - jugo de naranja exprimido: čerstvý pomerančový džus; pomelo: grapefruitový džus; limón: citrónový džus; ananá: ananasový džus.
  • Chopp - točené pivo, nejznámější značka piva je Quilmes a Bieckert.
  • Káva - je v Argentině velmi populární. Káva se pije silná. K snídani většinou podávaná káva s mlékem, během dne espreso.
  • Maté - tradiční čaj, podávaný s plátkem citronu. Čaj Maté si získal velkou oblibu i u nás.
  • Víno - mezi typické argentinské odrůdy se řadí Malbec, Syrah, Torrontes.

Recepty argentinské kuchyně

Argentinská marináda na maso

6 stroužků utřeného česneku, půl sekané petrželové natě, půl hrnku čerstvého oregana, lžíce sušených mletých chilli papriček, hrnek vařící vody, 100 ml octa, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř. Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň jeden den odležet. Potřete maso před dohotovením a sundáním z grilu. V lednici nebo na jiném chladném místě vydrží týden bez problému.


Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:

Diskuze a zkušenosti

Přidej komentář

Přidej komentář

Povinné položky